Raadsvergadering 2 april ‘24 met een liberaal eind

De raadsvergadering van 2 april ging over de komst van een MFA in Heusden-Vesting, de Sport- en beweegvisie, ziekteverzuim bij Baanbrekers en last but not least kroonringen voor PMD-zakken waar onze fractie liet zien wat liberalisme inhoudt.

MFA Heusden-vesting

De VVD vindt de komst van de multifunctionele accomodatie (MFA) in Heusden-Vesting een prachtig ambitieus plan wat de kern en haar omringende kernen nodig hebben. Toch hebben we wat vragen. We hoeven niet moeilijk te doen: de financiële situatie van onze gemeente is de komende jaren onzeker. Daarom moeten we goed kijken waaraan we ons geld uitgeven en hoeveel. 

De plannen gelezen hebbend, zijn er voor ons nog wel de nodige vragen op financieel gebied. Welke partijen nemen definitief aan de MFA in Oud-Heusden deel, welke contracten zijn gesloten en kunnen we vóór de voorjaarsnota (waarin we de begroting voor 2024 bijwerken en vooruitblikken naar de komende jaren) een overzicht krijgen van de exploitatie van het MFA? Zijn er nog aanpassingen en besparingen mogelijk? 

Wethouder Van der Steen zegde toe dat hij voor de voorjaarsnota meer duidelijkheid kon geven welke partijen zich aansluiten. Het wordt volgens hem een race tegen de klok om alle partijen voor die tijd "binnen" te krijgen maar hij doet zijn stinkende best. Daarnaast zegde hij toe te bekijken welke besparingen en aanpassingen er mogelijk zijn.

Sport- en beweegvisie

Het college bij monde van wethouder Van Esch benadrukte in het kader van de Sport en Beweegvisie Heusden 2024 dat hij streefde naar naar behoud van zwembad 't Run. De VVD wil graag zwembad behouden en stemde daarom voor het amendement dat het College zich maximaal inzet, wat ook in lijn is met de ambitie van het coalitieakkoord. De VVD vindt het zwembad belangrijk omdat het niet alleen sportieve maar ook een sociale functie heeft, echter niet tegen elke prijs.

Ziekteverzuim bij Baanbrekers

Het ziekteverzuim bij Baanbrekers, de uitvoeringsorganisatie voor sociale zaken en sociale werkgelegenheid van de gemeente, is veel te hoog. Daar is bij de afgelopen informatievergadering Bestuur en Beheer uitgebreid bij stilgestaan. De VVD wil dat de leiding van Baanbrekers alles in het werk stelt om dit omlaag te brengen en te streven naar het landelijk gemiddelde. Onze wethouder en Algemeen Bestuurslid van Baanbrekers Thom Blankers is het hier roerend mee eens met die oproep met de kanttekening dat Baanbrekers geen "zieke" organisatie is.

Kroonringen voor PMD-zakken

Tijdens de Raadsvergadering kwamen kroonringen voor PMD-zakken aan lantaarnpalen aan de orde. Deze moeten rondzwerven van de zakken verhinderen. Hoewel dit een goed voorstel is, valt dit onder de uitvoering en dus onder verantwoordelijkheid van het College van BenW en de gemeente. Ieder fractielid maakte hierin zijn eigen afweging wat hoort bij een liberale partij. Daarom gebeurde het dat fractieleden Carola Couwenberg en Annemiek Kuijsten voor stemden en fractievoorzitter Bram Lommers de voorkeur gaf aan de rolzuiverheid en het pas van start gegane afvalbeleid niet nu al wil wijzigen voordat er geëvalueerd is. Hij gaf wel aan dat de overlast van PMD-zakken daarin zeker aandacht moet krijgen.