Raadsvergadering 3 oktober 2023: over windmolens, gemeentehuizen, armoede en de lokale omroep

Na het zomerreces stonden er in de maand september weer volle informatie avonden voor de raad op de agenda. Een aantal vergaderpunten kon daar direct afgewerkt worden maar een aantal moesten er nog beslecht worden in de hoogste politieke arena: de gemeenteraad.

Haalbaarheidsonderzoek energiehub en vervolgstappen

Dit voorstel ging om kennis te nemen van het haalbaarheidsonderzoek voor energiehubs in Heusden. Dit om dadelijk in een latere fase goed keuzes te kunnen maken rondom bijvoorbeeld  de bouw van een windmolen.  Procedureel volgt het college volgens de VVD in dit dossier de juiste route. Een route die een passend vervolg is op de eerder genomen besluiten met betrekking tot de REKS (Regionale energie klimaat strategie). Wanneer we dadelijk concrete besluiten nemen is het afwegingskader waarover de raad vanavond vergaderde belangrijk. Ook al zijn nog niet alle randvoorwaarden duidelijk. Ook landelijk zijn er richtlijnen en normen te verwachten. Deze zullen we dan ook altijd in de afweging bij definitieve windmolenplannen mee moeten nemen. 

Het is volgens VVD woordvoerder Bram Lommers verleidelijk om nu al op concrete windmolenplannen vooruit te lopen. Zeker gezien de maatschappelijk betrokkenheid van onze inwoners wanneer het gaat over de mogelijke plaatsing van windmolens. Wij zijn er echter voorstander van om nu zorgvuldig deze stappen te doen. Maar we willen ook benadrukken dat er een mogelijkheid bestaat dat er misschien minder kan dan we ooit in een REKS beloofd hebben. Het welzijn en woongenot van onze inwoners moet volgens Lommers daarin voorop blijven staan. 

Keuze scenario huisvesting gemeente

Vorig jaar besloot de gemeenteraad door middel van het aannemen van een motie dat er werk gemaakt moest worden van het ombouwen van het gemeentehuis van Drunen tot appartementen. Om dit voor elkaar te krijgen moet het gemeentehuis vergroot worden. Omdat het dan gelijk ook verduurzaamd moet worden heeft het college opdracht gegeven aan een gespecialiseerd bureau om scenario’s uit te werken. Hieruit kwam het voorkeursscenario naar boven om in Vlijmen een nieuw gemeentehuis te bouwen met daarbij ook ruimte voor andere maatschappelijke functies. Voor veel partijen ging dit te snel. Daarom kwam de raad met verschillende amendementen hoe het proces nu verder zou moeten gaan. Voor de VVD is het klip en klaar dat, wil je gemeentehuis Drunen ombouwen tot appartementen, dat je dan geschikte plek moet hebben voor de gemeentelijke organisatie. Geen knip en plak oplossing maar serieus kijken naar een goed gebouw voor de toekomst. Anders is het ‘penny wise, pound foolisch. Oftewel nu misschien goedkoop maar later juist weer heel duur. De raad besloot uiteindelijk dat er een tussenstap moest worden ingebouwd om nog een aantal zaken goed uit te zoeken. Gelet op de gevoelens in de raad en dat we zorgvuldig vooruit willen kon de VVD die lijn volgen.

Uitbrengen voorkeursadvies nieuwe zendmachtiging lokale media

Jarenlang was de HTR de enige kandidaat voor de zendmachtiging in Heusden. Nu deed ook RTV de Langstraat voor de tweede keer mee om de zendmachtiging. Veel raadsleden spraken uit dat ze het jammer vonden dat het niet mogelijk was geweest dat deze twee omroepen samen tot één omroep kwamen. Nu moest er gekozen worden. RTV de Langstraat kreeg hierbij van een ruime meerderheid van de raad de voorkeur. We hopen dat, mocht het commissariaat  de aanbeveling volgen, dat ook de HTR vrijwilligers bij RTV de Langstraat hun nieuwe thuis kunnen vinden. Ze hebben namelijk de afgelopen jaren met hun vele uren inzet top vrijwilligerswerk geleverd.

Actualisering Armoede beleid

De raad stemde unaniem in met het vernieuwde armoedebeleid. Wel kwam er vanuit onder andere de VVD de roep om ook aan de gang te gaan met bevorderen dat meer mensen gaan werken. Welke belemmeringen zijn er dat mensen niet meer gaan werken. Het college gaat ook met dit vraagstuk aan de gang.