Raadsvergadering 9 mei 2023: Over veerponten en woonwagens

Slechts drie bespreekpunten waren er maar het werd toch een lange zit. Met name de onderwerpen over de veerponten en de woonwagens waren voer voor discussie.

Er werden bij deze raadsvergadering nog maar drie onderwerpen besproken. De overige onderwerpen waren bij de infovergaderingen al voldoende behandeld en hoefden dus nog alleen afgehamerd te worden.

Het eerste onderwerp wat besproken werd was de voortgang van de aanbevelingen van de rekenkamer. Dit was aanleiding voor de fractie van D66 om te komen tot een motie om op te roepen tot een halfjaarlijkse rapportage over de stand van zaken in het sociaal domein. De VVD is hier geen voorstander van omdat ze de huidige werkwijze, regelmatig een speciale avond waarop het besproken wordt, voor meer verdieping en context vindt zorgen. Liever heeft de VVD ook geen aparte rapportages maar dat het geïntegreerd wordt in bestaande rapportages. Na een constructieve discussie  over en weer trok D66 de motie uiteindelijk in. Wel gaat er naar aanleiding van de discussie weer nieuw leven geblazen worden in de klankbordgroep sociaal domein.

Daarna was het de beurt aan het voorstel om een zienswijze te geven over de invoering van tarieven bij de Bergsche Maasveren. Deze veerdienst is, voor zover bekend, de enige die op dit moment nog volledig gratis is. Door tegenvallende rente en beleggingsresultaten kampt de dienst echter met slechte financiële resultaten. Om er voor te zorgen dat de veerdienst niet op korte termijn moet stoppen is daarom besloten om tarieven voor auto's en vrachtwagens in te voeren. (Brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer blijven overigens gratis.

De VVD vindt het zuur dat na 100 jaar een einde komt aan de gratis overtocht voor auto's, maar is wel van mening dat dit het enige realistische is wat er nu moet gebeuren. Het voorstel haalde uiteindelijk een ruime meerderheid. Een motie om ook loonwerkers gratis over te laten gaan kon op vrijwel unanieme steun rekenen.  

Het voorstel voor de toewijzing en uitbreiding van woonwagenstandplaatsen zorgde al eerder voor veel discussie tijdens de infovergadering. Het college stelde voor om een registratie en verdeelsysteem in te voeren en daarnaast de woonwagenlocaties in Drunen en Heesbeen beide met 1 plaats uit te breiden. De VVD kon deze lijn ondersteunen. Uiteindelijk haalde het voorstel een meerderheid en werden alle moties en amendementen rondom dit onderwerp verworpen.